I fjor sommer var alt leid ut. 60 bedrifter hadde etablert seg i et arbeidsfellesskap. Oppskriften fra Losjeplassen brukes på nytt i disse dager. 2.-etasjen i Byhaven på Strømsø skal fylles. Der har Lærum plass til 120.
– Det fylles opp i rekordtempo. Vi har funnet vårt eget konsept. Vi gjør det samme på Strømsø som vi gjorde på Losjeplassen, sier han
Konkurransen skjerpes
Det tok nær halvannet år å fylle opp Losjeplassen. Kontorhusets lokaler i Byhaven er utleid lenge før de første flytter inn senere i høst. Det skjer på tross av en mye tøffere konkurranse i Drammen om å tilby fiks ferdige løsninger for enkeltmannsbedrifter, gründere og småbedrifter.
– Du skal bare tenke på jobben du skal gjøre. Vi tar oss av alt. Vi møblerer, fikser renhold, kantine, møterom, stillerom, stillesoner, kaffe, og alt annet du trenger for å konsentrere deg om din egen bedrift, sier Lærum.
I 2015 var Kontorhuset nærmest uten konkurranse. De satset helhjertet og de skapte en ny forretningsmodell i Drammen. I dag er det flere om beinet. Alle melder om stor interesse.
På Papirbredden tilbyr Marianne Wollan i Evolve 40 fiks ferdige arbeidsplasser.
– Vi kunne utvidet om bygget ga muligheter, sier hun. Hennes fortrinn er at leietakerne også gis tilgang på lokaler i Asker og Oslo.
– Vi tenker på å utvide. Responsen er veldig bra, sier Ann Kristin Hartmann. Hun leder nykommeren Gowork på Gulskogen som åpnet 1. mai i år.
Ulike målgrupper
– Økt konkurranse er bra. Vi dekker ulike behov. Det er forskjell på oss. Vi har ulike kunder, sier Lærum. Han ligger i det øvre prissjiktet og vil ikke konkurrere på pris.
Prisforskjellene er store. Fiks ferdige løsninger i ulike kontorfellesskap tilbys i Drammen fra under tusenlappen til 5000 kroner i månedsleie. Du kan ha langtidsleie eller du kan booke kontorplass rett på nett.
– Jeg er nøye med hvem som skal inn hos oss. De bør tilføre fellesskap verdi. Du skal ha nytte av å være samlokalisert med andre virksomheter og du skal ha et sosialt fellesskap på jobben med merverdi, sier Lærum.
Det er ikke helt ulikt filosofien til Brodahls Gummivarefabrikk, der Lisboafarerne har hånd om 600 kvadratmeter i 2.-etasje. De har den lengste historien, med forhistorie på Union Scene under administrasjon av Papirbredden Innovasjon. Der jobbes det ut fra klynge-filosofi med virksomheter innenfor kreative næringer.
– Vi tilbyr gulvplass. Bedriftene har fra fire til 30 kvadratmeter, og har tilgang på møterom, telefonrom, tekjøkken, kjøleskap og printere, internett, kort sagt alt som trengs, så kan den enkelte selv ta med seg egne møbler, sier Frank Sveen på Brodahls hvor det er 35 arbeidsplasser i 22 ulike bedrifter som sitter i ett åpent landskap.
Skreddersøm viktig
Det er 100 utleiere i Drammen som i øyeblikket tilbyr næringslokaler i kommunen. Lokalene er fra ni til flere tusen kvadratmeter. Kontorlokaler er altså ikke en mangelvare, men hos Kontorhuset, Lisboafarerne på Brodahls, Gowork og Evolve er melodien at interessen er stor og flere planlegger å utvide.
– Jeg ser at flere av oss som driver her på Brodahls gjør forretninger sammen. Du får på en måte større muskler gjennom å dele kontorlokaler med andre du kan samarbeide med, sier Sveen som har noen få ledige kvadratmeter han ønsker å fylle opp.
Det er ikke gjort særlig mye forskning på effektene av denne måten å organisere arbeidslivet på, med ulike løsninger for kontorfellesskap med ulike bedrifter.
– Men gründere og folk som driver for seg selv kan ha stor nytte av å drive tett på andre. Selv om de jobber inn mot ulike bransjer så har de mange felles utfordringer, sier forskningsleder Helge Svare i Arbeidsforskningsinstituttet.
Gründere og selgere
Nykommeren Gowork på Gulskogen tiltrekker seg gründere og folk som har store muligheter for hjemmekontor. Pendlere vil sitte i kontorfellesskap framfor å jobbe på hjemmekontor.
– Her sitter alle åpent. Målet er nettverksbygging og vi skal være billigst, ha den laveste prisen og den største fleksibiliteten, sier Hartmann i Gowork.
– Det er bedre å jobbe i ett fellesskap med andre enn å sitte alene på hjemmekontor, sier hun.
På Gowork som er helt nyetablert i Drammen, tenkes det allerede på å utvide med enda flere kontorplasser.
– Vi kombinerer kontorleie med minilager. Vi har fleksible lokaler. Totalt kan vi etablere 100 arbeidsplasser. Starten har overgått vår forventning, sier Hartmann.
Lærum som kom inn som leietaker med oppdrag om å fylle kontorarealet, er i dag også på eiersiden i Kontorhuset med 20 prosent. Han tenker mulighetene for fortsatt vekst er gode.
– Vi kjøpte oss inn i Byhaven for å tilby flere ferdigsydde arbeidsplasser i Drammen, men igjen er varelageret vårt – det vi har ledig for utleie – i ferd med å tømmes, sier Lærum.
Oppskriften hans er derfor å etablere ett tredje sted. Denne gang ser han ut over Drammen.
– Vi ser mot Oslo, men om Oslo eller Asker kommer først vil jeg ikke si noe om før alt er klart, sier han.
Dermed møter han konkurrentenes tilbud om fleksibilitet.
Både Gowork og Evolve tilbyr fleksibilitet i form av at du dels kan jobbe i Drammen og dels på ett av deres andre kontorhotell.
– Mange ønsker den muligheten. En femtedel av alle våre bedrifter i Drammen benytter også kontorene i Asker og Oslo, sier Wollan i Evolve.